Ar-Ge projeleri, İstanbul-Sivas, Araştırma-Geliştirme-Danışmanlık, R&D Research Development

10 Haziran 2009 Çarşamba

(Çöp) Tasarı, Teşvik ve Örnek Projeler (Rüzgar, Güneş)

Yorum

Bu kadar hesapsız konut yapılan ülkemizde, bu tür alternatif enerji yatırım yaklaşımların da hala geç kalınmış değil tabi. Bunda devletin yasa tasarılarının ve özellikle Yerel Yönetimlerin (akçeye dönük) inşaat güdümlü harekete geçme yeteneği ile (çoktan farkında olunması gereği doğmuş olan ortaklaşa yaratılan kentsel yoksullaştırılmanın) (soylulaştırmanın) aksi yönünde geliştirilebilecek (böyle) daha vatansever, halkçı, çevreci çözümlerle yaratılacak öncü roller de, nihayet hissedilmeye başlanılıyor.

Artık pek yakında, bu tür alternatif enerji proje örneklerinin yasal teşviklerle daha da arttığını göreceğiz, umarım.

Yine de bu gelişmelere karşın, önceki haberlerimizde olduğu gibi doğada yıkım doğurucu bütünsel bakıştan yoksun kalmış gözüken hatalı baraj yatırımlarının artarak sürmesi oldukça üzücü! Özellikle, Doğu Karadeniz'deki yaylalar için rüzgar ve deniz içinde dalga potansiyelleri hiç değerlendiril-e-meyecek mi acaba?

Haber

Kaynak: Zaman

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=857244&title=hazir-giyimle-yetinmedi-elektrigini-gunesten-uretecek-luks-site-kuruyor

..

Bir projenin temelini atan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Güneşten elde edilen enerjinin kullanılması açısından örnek bir proje." dedi. Yıldız, güneş enerjisi üretimi konusunda evleri dahi teşvik edeceklerini belirterek, "Kendi teknolojisini burada geliştirenlere 5 cent ilave teşvik vereceğiz." duyurusunu yaptı.

Yıldız, Meclis'e gelmesi beklenen yeni kanun tasarısında Türkiye'deki bütün çöpleri ihtiva edecek bir paket hazırladıklarını bildirdi: "Bu proje Edirne'den Kars'a bütün çöpleri değerlendirecek bir mekanizma olacak. Bunun için 1-2 cent daha fazla teşvik verilecek." Yeni sistemde tükettiğinden daha fazlasını üreten binaların elektriğini devlet alacak.

Metan gazından enerji elde edecek sistemin temellerini attıklarına işaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Bu, devreye sokulduğunda 120 bin konutun enerjisi karşılanacak.

İSKİ de Terkos Gölü kuzeyinde kuracağı rüzgâr santralleri ile kendi enerjisini elde etmeyi planlıyor." ifadelerini kullandı.

YILDA 850 BİN KW ENERJİ ÜRETECEK

Doğayı koruma sloganı ile yola çıktıklarını anlatan Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Türkiye'de bir ilke imza attıklarını söyledi. Güneşten elde edilen enerji ile kendi enerjisini üretecek bir proje. Ortak alanların enerjisi bu yolla karşılanacak. Proje için kurulacak santralle 780 bin kilovat enerji üretilecek. 70 milyon TL yatırım bedelli projeyle 700 kişilik istihdam oluşturulacak. Sulama alanları da yağmur sularının depolanması ile gerçekleştirilecek.

..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

FELSEFE SANAT BEDEN BİLİNÇ ÖZNE DUYGU FİZİK SPiNOZA DELEUZE NiETZSCHE İst Cumhur KOCALAR