Ar-Ge projeleri, İstanbul-Sivas, Araştırma-Geliştirme-Danışmanlık, R&D Research Development

3 Haziran 2009 Çarşamba

Barajlar ve tekrarlanan büyük hatalar

Özgün Yorumlar

Uzun dönemli fizibilite hataları yüzünden yapılan onca baraj yatırımının yarattığı doğa ve kültür kayıpları yetmiyormuş gibi, aynı hatalardan en kötüleri olarak tarihe geçebilecek bazı yeni projelerinde ^ israrla tekrarlanarak gündeme getirilişi ile köhnemiş anlayışlardan vazgeçilemeyişi; kısacası bilime, araştırmaya ve alternatif kaynaklara yönelmenin önemsenmemesi gitgide daha da çok geriye dönülmesinin çok daha ağır ve çok zor olacağı bedellerin ^^ ödenmesine sebep olacaktır.

^ 1- Fırtına Vadisi: http://bianet.org/bianet/bianet/83828-firtina-vadisinde-oynanan-oyunlar
2- Ilısu barajı : http://kulturtabiat.blogspot.com/2009/05/hasankeyf-ve-dicle-vadisi-unesco-dunya.html


Ekolojiye verilen zararlar:
Türkiye'deki barajlarla kuş türlerimizin 1/4'ünün hızla yok olma sürecine girmiştir.
http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/351557.asp

Ayrıca özel doğa parçalarını jeolojik olarak çok yönlü incelemeden, uzun dönemli olduğunu sandığınız fazladan yatırımlarla baraj oluşturmak yerine, size baraja yakın hazır özellikleriyle neredeyse bir çok fırsat yaratarak sunulmuş "birleşik kaplar örneği" gibi kullanılabilecek (kalkerli) doğal yapıdaki barajları farketmeye (ve yoketmeden) kullanmaya ne dersiniz? (Bilimsel sözlü kaynaklar var.)

*
Alternatif diğer yaklaşımlar:

^^ Özellikle Kyoto'ya imzamız sonrasında, en önemli çözüm aranan konuların başında gelen enerji kaynaklarının nasıl önem kazandığı açıkça ortadadır. Yakın gelecekteki ülke büyümelerine paralel Carbon salınımıyla yaratılan kirlilik oranlarımızın artacağı dikkate alınarak "Bütünleşik Enerji Planlaması"na geçilmelidir. Bu konudaki kaynaklara zamanla bu sitede yer verilecektir. (Kaynak: Doç.Dr.Tanay Sıdkı Uyar hocamız izlenebilir.)

Diğer yandan Sivil Toplum Kuruluşları ve Yerel Yönemtimler "Enerjinin Etkin Kullanımı" konusunda halkın eğitimine yer veren çalışmalar yapmalıdır.
(Kaynak: Öneriler için İstanbul sitesi izlenebilir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

FELSEFE SANAT BEDEN BİLİNÇ ÖZNE DUYGU FİZİK SPiNOZA DELEUZE NiETZSCHE İst Cumhur KOCALAR